ZADZWOŃ TERAZ
17 maja, 2022

Separator tłuszczu – element wspierający działanie kanalizacji

separatory tłuszczu

Prowadzenie działalności w branży gastronomicznej czy hotelarskiej wiąże się z koniecznością wprowadzania wielu innowacji tak, by codzienne funkcjonowanie przedsiębiorstwa nie generowało dodatkowych trudności. Warto rozważyć także kwestie asenizacyjne – które często, w natłoku spraw organizacyjnych bywają ignorowane. Jedną z rzeczy, o jakie warto się zatroszczyć pozostaje inwestycja w separatory tłuszczu.

Dlaczego separator tłuszczu to konieczność w gastronomii i hotelarstwie?
Separator tłuszczu to urządzenie, które pozwala na zatrzymanie stałych cząsteczek oraz tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego poza odpadami płynnymi. Innymi słowy taki separator zajmuje się wstępnym oczyszczaniem ścieków, co znacznie ułatwia ich późniejszą utylizację.

Separator działa w oparciu o tradycyjną formę przepływu grawitacyjnego. W myśl zasad chemii organicznej tłuszcze oddzielają się od wody ponieważ są od niej lżejsze, dzięki czemu mogą być gromadzone na powierzchni. Sama budowa separatora jest prosta – to nic innego jak niewielki pojemnik wyposażony w wewnętrzne przegrody. Nie oznacza to jednak, że dobór odpowiedniego modelu nie jest kluczowy. Przeciwnie, taką decyzję warto skonsultować z ekspertem, ponieważ separator powinien być dobrany pod kątem pojemności – powinna ona odpowiadać zapotrzebowaniu danego lokalu.

Co jeszcze trzeba wiedzieć decydując się na separator.
Eksploatacja separatora tłuszczu będzie przebiegać bez zakłóceń, o ile będzie on cyklicznie opróżniany (tutaj panują podobne zasady, co w przypadku opróżniania szamba). Takie oczyszczanie separatora tłuszczu należy zlecić profesjonalistom – ponieważ konieczne jest wykorzystanie specjalistycznego sprzętu.

Zatłuszczenie ścieków jest niekorzystne zarówno z punktu widzenia ekologicznego, jak i ekonomicznego. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego sprawiają, że wydajność pracy oczyszczalni ścieków może być znacząco obniżona. To z kolei zwiększa koszty eksploatacyjne. Nadmiar osadów tłuszczowych może prowadzić do zapychania przewodów oraz do zwiększenia zużycia tlenu w procesie oczyszczania – dlatego funkcja, jaką pełnią separatory jest tak istotna. Dzięki działaniu separatorów stan kanalizacji w restauracjach, stołówkach, hotelach pozostaje na optymalnym poziomie. Zablokowanie przepływu kanalizacji jest natomiast wysoce nieprawdopodobne.

WRÓĆ